Ett av världens underverk

I tisdags var det dags för årets första hike på “muren”, The Great Wall of China….och jag måste säga att det är en av mina absoluta favoritsaker att göra. Tänk vilken lyx att bo så nära detta, ett av världens underverk! Det är faktiskt lika fantastiskt varje gång, i alla väder och i alla årstider. Dessutom är ju en av de stora fördelarna med att bo så “nära” den att vi kan åka till ställen dit turisterna inte alltid hittar. Annars är det ju svårt att hitta platser här där du får vara ensam med dina tankar.

Det är en otrolig känsla att stå på muren och inte se en enda människa omkring dig (mer än dina hike kompisar då förstås). Jag har tidigare också varit på en av de mer turisttäta platserna på muren, och att trängas med hundratals andra, t-shirt försäljare och korvförsäljare är inte alls samma upplevelse. Jag älskar känslan av Wild Wall och att få tillåta sig att fladdra iväg tankemässigt genom historien.

Jag har nu varit på muren 7 gånger och tappar andan varje gång! Och tanken på hur byggnationen gått till svindlar. Jag förstår det inte. Naturen runtomkring är enormt oländig och jag tänker på hur kallt det är på vintern och hur kastvindarna rasar. Just denna dag är det just sådana kraftiga vindar högst upp och sanden yr omkring oss. I solen och lä är det ca 16-17 grader, men vinden är isande när den friskar i. Så att vara här i -20 måste vara fruktansvärt!

Dagens hike-sträcka heter Gulan Blomman och går delvis på en del av muren som är restaurerad och dels på sk Wild Wall, dvs orestaurerad. Som tur var finns det fortfarande kvar sträckor som inte är renoverade, det ger en extra speciell känsla, och min fantasi flödar. Vilka byggde? Hur bodde de? Hur fick de upp de enorma stenblocken? Vad åt de? Vilka har trampat här före mig?

Denna bild är från en annan hike, Jingshanling, men ville visa hur muren fortsätter i, till synes, all oändlighet…

Jag är ju med i SWEA (Swedish Women Educational Association) och vi gör mängder av roliga, lärorika och välgörande aktiviteter där hike är en återkommande och populär aktivitet. Många av medlemmarna har varit på flera av platserna flera gånger och vet vart vi ska ta vägen, en klar fördel.

Just till Gula blomman, som för övrigt fått sitt namn för att vägen som leder till den är kantad av gula blommor hela sommaren, tar det ca 1 timme att köra. Efter att betalat en liten kinesisk dam 5 RMB (hennes hus råkar ligga på vägen upp till muren, så hon ser såklart en affärsmöjlighet) börjar vi vår färd uppåt, uppåt och uppåt. Lutningen är brant och det tar på krafterna. Väl “uppe” är utsikten fantastisk! Vi ömsom klättrar, går och hasar oss upp och ned i ca 2 timmar innan det är dags för fika.

Hela hiken tar ca 3,5 timme och det känns rejält i benen när vi kommer fram till parkeringen där Mr Cheng och Mr Wang (chaufförerna) väntar. Man känner sig frisk och energisk. Denna dag var luften dessutom fantastisk. Så var det dags att åka hem och hämta barnen från skolan och att laga mat. Men var så säker, jag kommer snart tillbaka…

Såhär ser det ut när det är grönt! Bild från slutet av september.

Korta fakta om muren: Det finns inga historiska uppgifter som anger murens exakta längd. Idag finns det två officiella siffror: den aktuella längden på 8.851,8 km och den totala uppskattade längden till och med 21.196,18 km. I jämförelse är Jordens omkrets 40 000 km vid ekvatorn. Detta gör Den Kinesiska Muren till Jordens längsta byggnad.

De första delarna i muren byggdes oberoende av varandra under sommarmånaderna mellan åttonde och femte århundradet f.Kr. Men de samlades först för det vi idag kallar för Den Kinesiska Muren under Qin-dynastin 220–206 f.Kr. Syftet med muren har alltid varit att skydda den norra delen av Kina från människor utifrån, främst mongolerna och manchuerna. Muren är alltså inte en enda lång sammanhållen mur utan går omlott och på olika avstånd från varandra.

Den Kinesiska Muren består huvudsakligen av sten, tegel, jord, lera, trä och andra material. Murbruket i väggen är faktiskt gjort av rismjöl. Arbetskraften som byggde väggen bestod huvudsakligen av soldater – dvs. jordbrukare rekryterade av makten samt dömda brottslingar och krigsfångar.

En höstbild

Den Kinesiska Muren kallas också Den Stora Muren. På kinesiska kallas den “changcheng”, som betyder ”lång mur” eller “wanli changcheng” som betyder ”Den 10,000 Li Långa Muren” (Li är en måttenhet som motsvarar 500m).

De första mer omfattande murdelarna i Kina byggdes av Qin Shi Huang under Qin-dynastin och Qin anses vara ”samlare” av de första delarna av muren. Han var också den första härskaren att samla Kina och är mest känd för sin legendariska Terracotta-armé. Namnet ”Kina” härrör också från ”Qin” (uttalad ”chin”).

Under kulturrevolutionen (1966 – 1976) togs många av tegelstenarna från Den Kinesiska Muren för att bygga hus, gårdar och liknande. Idag är stora delar av muren i förfall. Den Kinesiska Muren korsar följande provinser i Kina: Liaoning, Hebei, Tianjin, Peking, Shanxi, Shaanxi, Ningxia och Gansu

4 thoughts on “Ett av världens underverk

  1. Tack! Jag tycker också muren är helt fantastisk -när jag varit där har det varit nästan folktomt och det är helt magiskt! Förstår att du vill vara där ofta! Kram och skriv skriv skriv!

    Like

  2. Ler så igenkännande även här och njuter av dina vakcra bilder. Gula Blomman besökte vi många gånger och har bott över här. Var även här och vandrade med SWEA. Kan även rekommendera att vandra sträckan från Jinchaling till Simatai.
    Ska nu läsa i kapp.

    Like

Leave a comment