Skidåkning

Oj nu gick det lite lång tid mellan inläggen men denna vecka har varit lite speciell, jag har nämligen varit stand in mamma åt Claudias barn (blir lika full i skratt varje gång jag skriver hennes namn…har träffat TVÅ Claudia i Beijing..) så vi har varit storfamilj! Supermysigt. Sedan har det varit styrelsemöte i SWEA, lunch med Europa gruppen i skolan, ja det rullar på…men ialla fall…

I lördags packade vi ihop oss i bilen med Mr Cheng, vår chaufför, för att åka till Nanshan skiresort. Det är så lustigt men jag hade aldrig tänkt på att man skulle kunna åka skidor i Beijing, dels för att jag inte förknippar Kina med skidor och dels för att det är så otroligt torrt här större delen av året. Men såklart man kan! Borde lärt mig det nu, i Kina kan man göra det mesta. Och nu ska dem ju dessutom ha Vinter OS 2022…

Runt Beijing ligger ett flertal skidorter, skulle tro runt en 10-15 st på ca 1-4 timmars bilavstånd. Tyvärr verkar längdskidåkning inte vara lika populärt eller tillgängligt, men tror mig ha hittat ett ställe ca 1,5 timmes bilresa från oss, men det får nog bli nästa år, nu börjar det bli för varmt. Fördelen med det torra vädret är ju att man kan åka rullskidor året om, fast det var väl kallt i januari…..

Hursomhelst, nu skulle vi åka skidor tillsammans med Claudias familj, i Nanshan. Vi visste inte riktigt vad vi skulle förvänta oss, i Kina är standarden inte alltid som vi från den sk “västvärlden” är vana vid. Det skulle ju hyras skidor och pjäxor etc…

Vägen till Nanshan går främst via motorvägen men i slutet genom små typiskt gråa kinesiska små byar, fascinerande hur enkelt de bor. Detta i bjärt kontrast till de affärer som börjar dyka upp när vi närmar oss; skidkläder i grälla färger i mängder!

Vi anländer till en GIGANTISK parkering, mycket är väldigt stort här. Man betalar p-avgift, inträdesavgift och sedan skidor på ett ställe, hjälm på ett annat och pjäxor på ett tredje. Om man inte varit här tidigare är detta väldigt förvirrande och man blir alltid lika glad när man träffar på någon som kan liiite engelska. Men samtidigt är allt detta otroligt effektivt, inget finlir dock, hjälmen sitter lite löst men inga problem, jaja bara att gilla läget, snabbt ska det gå. Jag får ett par skidor som är lika korta som Neos och likaså stavar, ser otroligt roligt ut! Men som så många gånger blir vi fascinerade; super effektiv service och mycket vänliga hjälpsamma människor, de skrattar åt oss när vi försöker förklara några enstaka ord på kinesiska, och som alltid, så fortsätter de att prata på med oss! Men roliga möten blir det ofta, med mycket skratt!

Hyrt och klart, matsäck inlåst i ett av 1000 skåp. Nu kan man hyra skidlärare, noterar på översikten att de har ungefär 60 st skidlärare, på ca 6-9 nedfarter…Arbetskraft finns det gott om.

Det blir en härlig dag i solsken och 17 grader! På eftermiddag åker man dock i “slushsnö”.

Runtomkring backarna finns ingen snö och landskapet är monokromt grå/brun/gult. Det är väldigt torrt på vintern och det ligger som ett tunt lager damm överallt, Beijing ligger väldigt nära Gobi öknen och det märks. Stor kontrast till den prunkande grönskan på sommarhalvåret.

Mitt på dagen njuter vi av vår medhavda matsäck, vi köper en stor Budweiser för ca 10 SEK och en dricka till barnen för 5 SEK. Inte riktigt som priserna i de svenska fjällen. Framför huvudbyggnaden finns mängder av bänkar och en DJ skapar lördagsstämning genom att spela kinesisk populärmusik på hög volym….Och vi njuter av att titta på alla olika utstyrslar som passerar förbi!

Dags för toabesök, och då startar den eviga jakten på vanlig sitt-toalett! Här i Kina är ju den sk “Squat-toaletten” den vanligaste toaletten, och man lär sig snabbt vart man kan gå på toa och vart man helst INTE går…Många gånger så är toaletterna inte speciellt fräscha. Utrustade med toapapper och våtservetter ger jag och Milo oss iväg. Yes, längst bort hittar vi en damtoalett med ca 30 bås, varav EN är sitt toalett! Hurra!

Så här ser de flesta snowboardåkarna ut….och kameran är alltid uppe!

Notera liftpersonalen i röda kläder, de gick runt och delade ut mat till all personal vid lunchtid, såg ut som en stor termos.

Trots lite dålig luft denna dag så åkte vi hem 6 timmar senare, glada och nöjda med vårt första lilla skidäventyr i Kina, nästa år får det bli fler!

Detta inlägg blev förhoppningsvis lite “muntrare” än den första, men jag vill VERKLIGEN tacka alla för fina kommentarer och inlägg, jag blev faktiskt helt paff av responsen, så roligt att ni vill läsa! Tack snälla!

Nu ska jag plocka fram pass, registreringsbevis samt huskontrakt, för idag ska polisen tydligen knacka dörr i området och kolla papper. Och DÅ vill man ha allt iordning vill jag lova!

PUST! Nu var han här, 40 min genomgång av pass och papper på att vi får vara här. Hyreskontraktet gicks igenom och det hela avslutades med ett “Let me tell you something about fire prevention” (tur att han inte känner till min eldsvåda förra året…) Så vi fick en lektion om gas etc, allt via translate på smartphonen. Noterade också att det stod en kamera under hela ceremonin riktad mot mig. Men så bra, nu var det gjort och han var supertrevlig! Ha en härlig helg!

4 thoughts on “Skidåkning

 1. Hej! Jag hittade din blogg via en bloggvän. Och här kommer jag att följa med. Jag bodde i Peking, inne i stan, under åren 2007 -2010 och jobbade då som lärare på Svenska skolan som då fanns här i Shunyi. År som gav både mig, maken och de vuxna barnen fantastiska upplevelse och erfarenheter.
  Ler när jag läser om Nanshan och skidåkning. Var där många gånger både på egen hand och med skolans elever.
  Jag skrev mitt första blogginlägg i september 2007, efter ett halvår i Peking på blogg.se. Det var då den enda möjliga. (akker.bloggg.se)
  Har efter det att vi flyttade hem varit tillbaka till Peking och KIna flera gånger. En del av mig är fortfarande kvar här.

  Like

  1. Hej! Men så roligt!!! Vad kul att du vill följa! Då har jag läst några av dina inlägg innan vi flyttade hit. Vilket sammanträffande. Jag hade blogg även när vi bodde i Malaysia 2010-2013. Kina är spännande på många sätt och bjuder på sina utmaningar! Välkommen! Hör gärna av dig även framöver!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s